Finnskogtoppen i full blomst (del 3)

Vi får ofte spørsmål om historien til Finnskogtoppen. For hvordan har det seg at et av Norges fineste Velværehotell ligger på Finnskogen, langt unna alt og alle? Her er hele historien, i tre deler. Her er del 3.

Finnskogtoppen spa og vellværehotell om sommeren, med grønn plen

De har til sammen mer enn et kvart århundre bak seg med entusiasme, glede, prøvelser, forhåpninger, motvind og medgang på Finnskogtoppen. 

Få kjenner Finnskogtoppens moderne historie bedre enn de to svenske Theresene. De bruker ord som «frø» og «full blomst» for å beskrive utviklingen.

– Det er så vakkert å se stedet du er så glad i, springe ut i full blomst. Det som var et nydelig frø, har nå utviklet seg til å bli en praktfull rose, sier Therese Eriksson og tegner grasiøse blomsterlinjer i luften med begge hendene.

Bare ro, frisk luft og velvære

Det hviler en huldreaktig mystikk over de torvkledte takene på Finnskogtoppen. De lavmælte bygningene har en aura av tidløshet. Som om de har vært her siden tidens morgen. Den blågrå novembermorgenen rammer inn det maleriske stedet på en måte som et galleri aldri hadde klart. Det er så en kan høre skogen puste. Og langt der nede i dalbunnen leker skodden over sagnomsuste Røgden.

Roen og stillheten ligger tungt over Finnskogtoppen denne novemberdagen. Natur og mystikk er allestedsnærværende. Det henger mental helse og velvære over de vakre husene, slik det etter sigende har gjort i snart 30 år.

–  Selv vi som har jobbet her hver dag i mange år merker det når vi kommer opp hit. Det som finnes av stress og høye skuldre blir mindre og mindre jo nærmere vi kommer opp mot toppen. Og det er ikke bare vi som kjenner det slik. Alle som har vært her sier akkurat det samme. Stress og hastverk blir på en måte igjen i byen. Her oppe er det bare ro, frisk luft og velvære.

nærbilde av en kvinne i yogapositur

Therese Appel kom til Finnskogtoppen i 2006, to år før kollegaen og venninnen Therese Eriksson. Begge har røtter og bosted på svensk side av Finnskogen, og begge har et sterkt og flammende forhold til stedet der de har arbeidet i henholdsvis 14 og 12 år.

– Det er så mye engasjement, begeistring og ståpåvilje her. Therese og jeg har vært her i ganske mange år, men vi er fortsatt ferskinger i forhold til mange av de andre. Selv i de vanskeligste periodene har kollegene våre stått på og prøvd å finne nye løsninger og bedre måter å drive stedet på, sier Therese Appel, mens den andre Therese nikker samtykkende.

– De fleste som jobber her blir i mange år. Vi har en helt fantastisk stab på Finnskogtoppen.

De to har vært aktivitetsledere, vertinner og omtrent alle de andre jobbene som finnes på Finnskogtoppen. Etter flere år som daglig leder har Therese Eriksson nå ansvaret for økonomi og markedsføring, mens Therese Appel har overtatt som daglig leder.

nærbilde av dørhåndtaket på verandaen, som er en del av et gevir
Jeg valgte å ta med mamma på overraskelsestur til Finnskogtoppen fordi det er hennes absolutte favoritt, sier Hanne Frysjøenden (t.h.) Foto: Eskild Vika Amundsen.

Nennsom utvikling

Det som har skjedd av utbygginger, ombygginger, rehabilitering og annen forandring, har foregått med nennsom hånd og stor respekt for stedets egenart og stamgjestenes ønsker i løpet av de snart 30 årene Finnskogtoppen har eksistert.

– Det er så mye sjel i veggene her og stedet betyr så mye for så mange av oss. Både vi som jobber her og gjestene våre har et helt spesielt forhold til stedet. For noen år siden lagde en av stamgjestene våre en egen vennegruppe på facebook (finnskogtoppens venner), og den har nå nesten 2.000 medlemmer. Det er ikke mange overnattingssteder og velværesentre som har så engasjerte gjester, ler Therese Eriksson stolt.

therese appel og therese erikson hopper og slår hendene sammen i skogen
Therese Appel og Therese Eriksson

– Men vi kan aldri lene oss tilbake og tenke at nå er vi i mål. Noen ganger er det behov for å tenke helt nytt, og vi skal alltid være opptatt av å utvikle oss. Og det har skjedd mye på de årene vi har vært her. Vi pleier å si at vi har gått til å bli kanskje Norges koseligste spahytte. Det er ikke lenger så strengt kosthold og bestemte aktiviteter. Nå er det mye mer opp til gjestene selv. Hvis de vil ha kaffe og vin, så får de det. Og hvis de heller vil kose seg med en god bok foran peisen enn å delta på dagens aktiviteter, så er det helt opp til dem. Det viktigste er at gjestene våre trives, at de kan koble av og lade opp batteriene. Det er det velvære handler om.

Som avslutting vil begge Theresene belyse den viktigste nøkkelpersonen for Finnskogtoppen, nemlig hun som gitt Finnskogtoppen en god plattform å stå på.

– Få personer har vært så viktige for Finnskogtoppen gjennom alle år som Monica Esse. Monica som Daglig Leder drev Finnskogtoppen fra startens Helsetun til et moderne Velværehotell med stor engasjement, ydmykhet og ikke minst et fantastisk vertskap. Tross at Monica gikk i pensjon 2015 er det fortsatt mange gjester som vil fortelle historier om første gangen de kom til Finnskogtoppen, og det vertskap Monica gav dem ved ankomst. Det er med stor respekt vi ønsker fortsette drifte Finnskogtoppen som det fantastiske hotell det er med hennes vertskap i veggene. Hun er en stor forbild for oss.

Det at tilbudene er så mange her gjør at man kan gjøre de tingene som føles best for en selv. I går f.eks. tok jeg en joggetur i de oppmerkede turløypene, mens mamma brukte bassenget, sier Hanne.

Så møttes vi til middag etterpå. De synes særlig det er deilig å komme til ferdig dekket frokostbord, en fantastisk lunsjbuffet og smakfulle middagsretter – alt tilberedt av ferske, lokale næringsrike råvarer.