Finnskogtoppen gir meg ro og inspirasjon

Ingvill Thorson Plesner er en av Finnskogtoppens stamgjester. – Jeg reiste hit første gang etter anbefaling fra mine besteforeldre, sier hun. – Siden har jeg reist tilbake på både weekend-turer og i ferier, alene, sammen med familien eller med gode venninner.

En kvinne i uskarpt fokus i kanten av bildet til høyre ser utover finnskogen

Ingvill Thorson Plesner er en av Finnskogtoppens stamgjester.

– Jeg reiste hit første gang etter anbefaling fra mine besteforeldre, sier hun. – Siden har jeg reist tilbake på både weekend-turer og i ferier, alene, sammen med familien eller med gode venninner.

– Jeg er opprinnelig fra Oslo, men forelsket meg i en bonde fra Løten, forteller Thorson Plesner. – Dermed ble jeg gard-kjerring på Løten og har de siste 12 årene dagpendlet til jobben i Oslo. Der jobber jeg som forsker og med forskningsformidling gjennom blant annet filmskapning.

Er blitt stamgjest

– Det var mine besteforeldre, Eva og Edvin Thorson, som anbefalte Finnskogtoppen for mange år siden. De snakket så varmt om stedet. De hadde selv bygd opp Langedrag fjellgård i Nore og Uvdal kommune, som la vekt på lignende verdier som de mente Finnskogtoppen stod for. Sunt kosthold, vakker natur og varmt vertskap.

– Jeg bestemte meg for å reise opp til Finnskogtoppen da jeg følte meg litt sliten etter en intensiv periode med en større skriveoppgave hos en tidligere arbeidsgiver. Jeg var helt i sluttfasen på skriveoppdraget, og tenkte tilbake på hvor godt oppholdet på Finnskogtoppen hadde vært for meg noen år tidligere. Jeg tok med meg skrivearbeidet og ferdigstilte det på noen dager. Etter det har jeg vært der flere ganger i året, mest for å koble av, finne roen og samle krefter.

Nærbilde av en kvinne med brunt langt krøllete hår som smiler til kamera, med skog bak seg
en tallerken med grøt og topping i fanget til noen som varmer beina foran peisen

Midt i smørøyet

– I forbindelse med et formidlings-prosjekt om skogfinsk historie og kultur hadde jeg god nytte av min interesse for Finnskogen og tidligere besøk på Finnskogtoppen. Gjennom Christer Nilsson, som er en av Finnskogtoppens aktivitører, hadde jeg deltatt på flere av hans foredrag om Finnskogens historie og kultur. Han er nok en av de i Norge som kjenner den skogfinske historien best av alle, og forteller om områdets egenart med stor innlevelse.

– Alle årstider har sin helt spesielle sjarm på Finnskogtoppen, og jeg bruker dem alle. Jeg tar gjerne med meg både venninner og familie, men aller best synes jeg det er å være der alene, sier Thorson Plesner.

/Ingvill Thorson PLesner

Ski om vinteren – hvite sandstrender om sommeren

– Er jeg her i vinterhalvåret, går jeg gjerne på ski i flotte oppkjørte løyper. På mine opphold om sommeren har jeg oppdaget de mange små perlene av badestrender rundt Røgden og Rotbergsjøen.  I disse Corona-tider er det jo fint at en ikke trenger å reise til Hellas for å nyte vakre, små strender. Min favorittårstid er kanskje høsten da hele Finnskogen er kledd i høstdrakt. Høstfargene gir meg en helt spesiell indre ro.

Bruker Finnskogtoppen for å forebygge

Jeg bruker Finnskogtoppen litt annerledes i dag enn tidligere, sier Thorson Plesner. De første årene brukte jeg mange av fasilitetene og aktivitetene. Jeg benyttet meg også mye av behandlingstilbudene. Utvalget av behandlinger er variert, og terapeutene er svært dyktige. Jeg har i perioder hatt behov for behandling av stive muskler og frozen shoulder. Det var først på Finnskogtoppen de fikk bukt med skulderen.

 – I dag bruker jeg mer av tilbudene som går på teknikker for avspenning og ro, enn styrke. Jeg er blitt veldig glad i Qi gong og yoga. Med myke bevegelser og fokus på pust og tanke, lærer jeg å balansere energien i kroppen. Det funker for meg.

Ellers setter jeg meg gjerne foran peisen med ei god bok eller bare nyter utsikten.  Finnskogtoppen ligger jo høyt over Røgden og du ser langt utover sjøen. Hovedattraksjonen for meg den siste tiden har med andre ord vært å bare være der – for roen sin skyld. Roen i naturen, atmosfæren, sunn mat og vakker natur gir en helt egen form for påfyll.

– Finnskogtoppen er et fantastisk sted å komme til, også når man ikke er sliten. Derfor har jeg begynt jeg å reise dit mer for å forebygge å bli utslitt og utbrent, avslutter Ingvill Thorson Plesner.